دوران بارداری دوران بسیار دشوار و خاصی است و زنان به دلیل تغییراتی که در هورمون های خود تجربه می کنند، ممکن است به انواع بیماری های روانی بارداری مبتلا شوند. با توجه به این موارد، شناخت این بیماری ها و استفاده از راهکارهای مختلف باعث می شود که سلامت روحی و جسمی تامین شود و این موضوع نقش بسیار مهمی در افزایش کیفیت زندگی دارد. اختلالاتی مانند افسردگی، اضطراب و دوقطبی از جمله مواردی هستند که در این دوران تجربه می شوند. مراجعه به پزشک، قرارگیری در گروه خانواده و ارتباط سالم با همسر می تواند به کنترل این بیماری ها و اختلالات کمک کند (اگر به این موضوع علاقه دارید، می توانید مقاله آشنایی با تکنیک های مدیریت استرس و اضطراب را مطالعه کنید).
معرفی بیماری های روانی بارداری
بیماری های روانی باردرای به شرح زیر هستند:
- افسردگی: افسردگی یکی از بیماری هایی است که ممکن است زمان در دوران بارداری تجربه کنند. یکی از مهمترین مواردی که باعث می شود زنان احساس افسردگی داشته باشند، محدودیت در انجام کارهایشان است. بهتر است بدانید به دلیل تغییرات جسمانی، ممکن زنان دیگر نتوانند مانند سابق کارهای خود را پیگیری کنند و همین امر باعث می شود حس بدی داشته باشند. البته باید بدانید بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند، افسردگی می تواند به دلیل اختلالات هورمونی رخ دهد.
- اضطراب: یکی دیگر از بیماری های روانی بارداری که طیف وسیعی از زنان آن را تجربه می کنند، اضطراب است. بهتر است بدانید مهمترین دلیلی که برای این مشکل شناخته شده است، بر هم خوردن تعادل هورمون هاست. البته زنانی که از قبل دارای اضطراب بالایی بوده اند، این مشکل را بیشتر تجربه می کنند. آنها ممکن است نگران آسیب به سلامتی نوزاد خود باشند و تصور کنند پس از تولد فرزندشان دیگر زندگی مانند سابق نخواهد بود. گاهی این اضطراب به حدی زیاد است که منجر به گریه و بی قراری مداوم زنان می شود.
- اختلال دو قطبی: اختلال دوقطبی که یکی از بیماری های روانی باردرای است ممکن است باعث شود که زنان در دوره ای احساس هیجان داشته باشند و در دوره ای افسردگی و خمودگی به سراغشان بیاید. باید بدانید که این اختلال می تواند به شدت آسیب رسان باشد و حتی ممکن است سلامتی مادر و جنین را به خطر بیاندازد.
- اختلال تغذیه: بر هم خوردن تعادل هورمون ها ممکن است باعث شود که زنان اختلال تغذیه را تجربه کنند که این مسئله به عنوان یکی از بیماری های روانی بارداری شناخته می شود و آسیب های زیادی را به سلامتی مادران وارد می کند.
مجله Royal College of Psychiatrist در رابطه با بیماری های روانی بارداری می گوید:
Depression and anxiety are the most common mental health problems in pregnancy.
افسردگی و اضطراب شایع ترین مشکلات سلامت روان در دوران بارداری هستند.
بیماری های روانی بارداری | |
اختلال اضطراب | اختلال دو قطبی |
اختلال تغذیه | اختلال افسردگی |
روش های کنترل بیماری های روانی بارداری
در صورتی که به دنبال کنترل بیماری های روانی باردرای هستید، باید به راهکارهایی که در ادامه مطرح می شوند، توجه داشته باشید:
- از خدمات روان درمانی استفاده کنید: حضور یک مشاوره و درمان گر مقتدر و متخصص می تواند به شما کمک کند، چالش های این دوران را به خوبی پشت سر بگذارید.
- در جمع خانواده خود قرار بگیرید: بهتر است با خانواده خود در ارتباط باشید و از حمایت انها برای سپری کردن این دوران و پشت سر گذاشتن بیماری های روانی بارداری استفاده کنید.
- ارتباط خوبی با همسر خود داشته باشید: تلاش کنید قبل از بارداری مشکلاتتان را با همسرتان رفع کنید و ارتباط سازنده ای را با او برقرار کنید.
آیا می توانم در دوران بارداری دارو مصرف کنم؟
زمانی که صحبت از بیماری های روانی بارداری می شود، این سوال مطرح می گردد که آیا می توانم در دوران باردرای دارو مصرف کنم. پاسخ به این سوال منفی است. بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفته است، مشخص شده است که داروهای بنزودیازپین می توانند آثار منفی بر رشد جنین داشته باشند و حتی خطر سقط جنین را افزایش می دهند. در صورتی که شما به بیماری های خاصی مبتلا هستید و دارو استفاده می کنید، بهتر است قبل از بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
ارسال پاسخ