آشنایی با ویژگی های روانی دوران سالمندی

یکی از مهمترین ویژگی های روانی دوران سالمندی اضطراب بالاست. البته باید بدانید این مسئله در تمامی سالمندان رخ نمی دهد.

آشنایی با ویژگی های روانی دوران سالمندی

دوران سالمندی یکی از دوران های حساسی است که می تواند برای برخی از افراد همراه با استرس و اضطراب باشد. در دوران سالمندی، افراد شور و شوق جوانی را پشت سر گذاشته اند و اکنون باید خود را برای مرگ آماده سازند. بررسی ها نشان می دهند افرادی که در طول زندگی تلاش کرده اند و توانسته اند به جایگاه مناسبی برسند، معمولا دوران سالمندی خود را بهتر پشت سر می گدذارند و پذیرش شان برای مرگ بیشتر است. ویژگی های روانی دوران سالمندی که در بسیاری از افراد ممکن است بروز پیدا کند عبارتند از اضطراب بالا، افسردگی، تحریک پذیری بالا و هذیان!

پادکستر: شکیبا فیضی

اضطراب بالا

یکی از مهمترین ویژگی های روانی دوران سالمندی اضطراب بالاست. البته باید بدانید این مسئله در تمامی سالمندان رخ نمی دهد. معمولا، کسانی که دوران پر اضطرابی را در جوانی و میانسالی پشت سر گذاشته اند و زندگی خوشایندی نداشته اند، اضطراب بالایی دارند و تصور می کنند که دیگر فرصتی ندارند که بتوانند زندگی از دست رفته خود را جبران کنند. این حسرت ها ممکن است مشکلات و چالش های زیادی را برای آنها ایجاد کند و حتی ممکن است باعث بروز افکار خودکشی گرایانه شود (اگر به این مسئله علاقه دارید، می توانید مقاله آشنایی با تکنیک های مدیریت استرس و اضطراب را مطالعه کنید).

ویژگی های روانی دوران سالمندی 
اضطراب بالا  افسردگی 
تحریک پذیری بالا  هذیان

آشنایی با ویژگی های روانی دوران سالمندی

افسردگی

افسردگی یکی از ویژگی های روانی دوران سالمندی است که در اغلب افراد رخ می دهد. این مسئله در افرادی که در کشورهای جهان سوم زندگی می کنند، بیشتر از افرادی دیده می شود که در کشورهای جهان اول زندگی می کنند. زیرا ممکن است برخی از کارها مانند رقص در کشورهای جهان سوم تابو است و کهنسالان و سالمندان هرگز به سراغ آنها نمی روند. اما این کارها در کشورهای جهان اول به عنوان یک روش درمان است که می تواند روحیه سالمندان را بالا ببرد و آنها را به زندگی امیدوارتر کند. سازمان بهداشت جهانی در مورد ویژگی های روانی دوران سالمندی می گوید:

While most have good health, many are at risk of developing mental health conditions such as depression and anxiety disorders

در حالی که اکثر آنها از سلامت خوبی برخوردار هستند، اما بسیاری از آنها در معرض خطر ابتلا به مشکلات روانی مانند افسردگی و اختلالات اضطرابی قرار دارند.

تحریک پذیری بالا

ممکن است شما سالمندانی را در زندگی خود دیده باشید که در گذشته بسیار ساکت بوده اند، اما اکنون با کوچکترین محرکی تحریک می شوند و همین امر می تواند این سوال را برای شما پیش بیاورد که چرا چنین چیزی رخ می دهد. بهتر است بدانید بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، یکی از ویژگی های روانی دوران سالمندی تحریک پذیری بالاست. این امر می تواند به دلیل کاهش ظرفیت روحی و روانی سالمندان باشد و دیگر آنها مانند گذشته حوصله نداشته باشند که مسائل و چالش ها را پشت سر بگذارند و در مقابل آنها صبر و حوصله نشان دهند. ابتلا به بیماری ها مختلف و ضعف جسمانی از جمله مواردی هستند که می توانند تحریک پذیری بالا را به وجود بیاورند.

هذیان

بسیاری از کارشنان یکی از ویژگی های روانی دوران سالمندی هذیان می دانند. اولا، باید بدانید با توجه به این موضوع که سالمندان معمولا تنها هستند و دیگر مانند گذشته کسی را در اطراف خود ندارند، ممکن است خودگویی های زیادی داشته باشند و همین مسئله می تواند زمینه ساز هذیان و مشکلات دیگر شود. همچنین، باید بدانید تغییراتی که در ترشح هورمون های مختلف مغزی رخ می دهد، ممکن است منجر به بروز هذیان گردد.

راهکارهای کنترل ویژگی های روانی دوران سالمندی

بهتر است بدانید اگر شما در دوران میانسالی هستید و می خواهید راهکارهای کنترل ویژگی های روانی دوران سالمندی را بیاموزید، در اولین مرحله باید از این زمان برای بازنشستگی خود برنامه ریزی داشته باشید. این مسئله بسیار مهم است و سبب می شود که شما بتوانید با آغوش باز به سراغ سالمندی بروید. استفاده از خدمات منظم روان درمانی مسئله دگیری است که می تواند مشکلات روحی و روانی را که در این دوران برای سالمندان رخ می دهند، کنترل کنند. قرارگیری در گروه های حمایتی نیز از جمله مواردی است که سالمندان باید به آن توجه داشته باشند.